Kezeléseink

Ragasztásos visszérműtét lényege (összefoglaló)

A ragasztásos visszérműtét ma a csúcstechnológia a nagy visszerek megszüntetésére: Szupergyors gyógyulás (1 nap múlva dolgozhat), érzéstelenítés egyetlen injekcióval, és gyönyörű esztétikai eredmény, a legrövidebb időn belül.

Néhány éve a rádiófrekvenciás visszérműtét számított nagy visszereknél a legkorszerűbb eljárásnak. A legújabb, ragasztásos visszérműtét (szakszerű nevén VenaSeal™ szövetragasztásos technika) ennél is továbblép: a nagy visszerek is egyszerű helyi érzéstelenítésben megszüntethetők, annyira kíméletesen, hogy a páciensek néhány óra pihenés után visszatérhetnek munkájukba.

Mi a ragasztásos visszérműtét lényege?

A hagyományos, sebészi visszérműtét az oldalágak lekötése után a beteg véna “kirántásával” oldja meg a problémát. A lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtétek hőhatással szétroncsolják az erek belső falát (tapadóssá téve azt), majd kompressziós harisnyával összetapasztva az eret kiiktatják a vénák közül.  A ragasztásos visszérműtét már hőhatást sem alkalmaz, nem roncsolja az érfalat: az új „szövetragasztásos visszérzárás” lényege, hogy különleges, szövetbarát ragasztóanyagot juttatunk egy apró katétercsővel a beteg visszér megfelelő szakaszához, ami a vérrel érintkezve megszilárdul, és „összeragasztja” az ér belső falát. Ráadásul ez az összeragasztás azonnal létrejön, és önmagában is elég erősen tart, így nem szükséges kompressziós harisnyával rásegíteni az érfalak összenyomására, mint a rádiófrekvenciás és lézeres műtétek esetében. A ragasztásos visszérműtét tehát anélkül iktatja ki a panaszt okozó vénát, hogy bármilyen sebészeti vágást, injekciós szklerotizáló anyagot, lézersugarat vagy akár rádiófrekvenciás hullámokat kellene alkalmazni. Ennek a kíméletességnek köszönheti az extra gyors munkába állást, az azonnali, biztos szöveti ragasztásnak pedig, hogy kompressziós harisnyára sincs szükség.

A videó indításához kattintson a képre!

Kinek ajánljuk a VenaSeal™ ragasztásos visszérműtétet?

A ragasztásos visszérműtét bárkinek a legjobb választás lehet. Egyetlen hátránya az eljárás viszonylag magas ára. Ennek oka, hogy egy  VenaSeal készülék csak egyszer használható. Számos élethelyzet akadhat azonban, amelyben ez a többletköltség bőven megtérülhet:

 • Akiknek értékes az ideje, és fontos, hogy még napokra se essen ki a munkájából,
 • Sportolóknak vagy akinek utazás vagy más határidő miatt sürgős a gyógyulás.
 • Ha a legkíméletesebb eljárással szeretne megszabadulni visszereitől.
 • Ha fontos, hogy műtét után lábuk esztétikailag a lehető leggyorsabban jöjjön helyre.
 • Ha nyáron műttetné a lábát, és egyáltalán nem akar kompressziós harisnyát viselni.

Míg a hagyományos visszérműtéteknél a teljes nagyér kimetszése és eltávolítása nagyobb traumát jelent, ennek megfelelően ma is altatásban végezzük, kötözéssel, varratszedéssel, több hetes kompressziós harisnya viseléssel és munkakieséssel jár. Ehhez képest a lézeres, majd a rádiófrekvenciás műtétek is óriási ugrást jelentettek: ezek már sebészi vágások nélkül, a beteg ér eltávolítása, kirántása nélkül végezhetők, és érzéstelenítés is megoldható altatás nélkül, helyi érzéstelenítő injekciók sorozatával, itt a gyógyulási idő néhány napra rövidült.

A VenaSeal eljárással mostantól a nagy visszerek is helyi érzéstelenítésben, egyetlen érzéstelenítő injekció mellett megszüntethetők, annyira kíméletesen, hogy a páciensek néhány óra pihenés múlva visszatérhetnek munkájukba.

Nem kell másnap vagy 1 hét múlva kontrollra visszajönni (1 hetes kontroll még a rádiófrekvenciás kezelésnél is szükséges).

A ragasztásos visszérműtét előnyei

 • helyi érzéstelenítésben végezhető, akár 1 érzéstelenítő injekció is elég
 • 1-2 nap múlva dolgozhat, sportolhat
 • 1-2 órás megfigyelés után a páciens felkelhet, és hazamehet
 • nincsenek bevérzések, nem kell kötözés
 • általában nem szükséges kompressziós harisnya viselése (egyedi esetben is elegendő 1-2 hétig)
 • nincsenek metszések, nyom nélkül gyógyul
 • csak 1 és 4 hetes kontroll szükséges

Előnyei a rádiófrekvenciás visszérműtéthez képest

  • A ragasztásos visszérműtét a rádiófrekvenciás kezelésnél is kíméletesebb és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé, mivel a rádiófrekvenciás kezeléssel szemben itt nem alkalmazunk rádióhullámokat, így egyáltalán nem éri hőmérséklet-emelkedés a környező szöveteket, mint a rádiófrekvenciás műtétnél. A rádiófrekvenciás műtét után 3-7 nap az előírt pihentetési idő, a VenaSeal kezelés után ez 1-2 nap.
  • VenaSeal esetén elegendő a helyi érzéstelenítés, a rádiófrekvenciás visszérműtétnél a helyi érzéstelenítést – az esettől és a beteggel történt megbeszéléstől függően – általában enyhe, rásegítő bódítással egészítjük ki.

Előnyei a lézeres visszérműtéthez képest

A lézeres visszérműtéttel való összehasonlításban ugyanazok érvényesek, mint a rádiófrekvenciás műtétnél, csak a különbségek minden tekintetben valamivel még nagyobbak. Ez abból adódik, hogy a lézer jóval nagyobb energiájú, így műtét közben nagyobb hőmérséklet-emelkedés éri a környező szöveteket. Ezért a rádiófrekvenciáshoz képest a lézeres műtétnél valamivel több fájdalmas vagy kellemetlen érzéssel lehet számolni, a műtét után többször fordulhat elő bevérzés, véraláfutás, műtét után valamivel hosszabb az előírt pihentetési idő, és esetleg több, erősebb érzéstelenítés szükséges. Így a VenaSealhez képest ezek különbségek valamivel még érezhetőbbek. Lézeres és rádiófrekvenciás műtét összehasonlítása >>

Jár-e fájdalommal, kellemetlenséggel a ragasztásos visszérműtét?

A szövegragasztásos VenaSeal kezelés kíméletességét mutatja, hogy az érzéstelenítéshez egyetlen helyi érzéstelenítő injekció elegendő. A kezelés hagyományos sebészi vágásokat nem igényel. A rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Önnek már az előkészítés körülményei is kellemesek, nyugodtak legyenek, a kezelés lépéseiről közben is előre tájékoztatjuk. Pácienseink jellemző visszajelzése, hogy kellemesen csalódtak a műtét kellemetlenségeit illetően.

Az érzéstelenítéshez tehát elég egyetlen érzéstelenítő injekció a kis csövecske bevezetésének helyén. Bár a rádiófrekvenciás és lézeres visszérműtétek is helyi érzéstelenítéssel végezhetők, az érzéstelenítés azonban ott több tűszúrással történik, végig a kezelt szakasz mentén. (A lézersugár, de még a rádióhullám is az érfalak ellenőrzött szétroncsolásával zárja el az ereket, ami némi fájdalommal jár, ezért szükséges ott az érszakaszt végig érzésteleníteni.)
A ragasztásos visszérműtét tehát előnyös azoknak is, akik félnek a tűszúrástól, tűfóbiásak.

A ragasztásos visszérműtétnél nem csak a szubjektív kellemetlenségek minimálisak, de a beavatkozás annyira kíméletes, hogy utána a regenerálódási idő minden más módszernél rövidebb, órákban mérhető. Természetesen kórházi bennfekvésre sincs szükség.

Így néz ki az egyszer használható VenaSeal készülék 

Érzéstelenítés

A ragasztásos visszérműtétet egyszerű helyi érzéstelenítésben végezzük egyetlen érzéstelenítő injekcióval. Hiszen itt csupán a eszköz bevezetéséhez szükséges apró nyílás környékét kell érzésteleníteni, az eszközzel az érben nem végzünk semmi fájdalmasat.

A ragasztásos visszérműtét időtartama

Maga a kezelés általában 10-50 percig tart, a visszértágulat és a terület nagyságától függően. A műtét után 1-2 óra fekvés javasolt a rendelőben. Azután hazamehet. A teljes kezelés a rendelőbe érkezéstől a távozásig 2-3 órát igényel.

Gyógyulási idő

A VenaSeal kezelés kíméletességének köszönhetően a munkába álláshoz 1-2 nap szükséges. Tipikus, panaszmentes esetben a műtét másnapján már dolgozhat, sportolhat.

Kontrollvizsgálatok, utókezelés

A VenaSeal műtét után panaszmentes esetben nincs szükség utókezelésre. Kompressziós kötést vagy harisnyát viselni nem szükséges, vagy ha igen, csak 1-2 hétig. A ragasztásos visszérműtét előnyei közé tartozik, hogy a műtét után elegendő 1 hetes kontrollra visszajönni, majd tipikus, panaszmentes esetben, 4 héttel a beavatkozást követően még egyszer találkozunk egy kontrollvizsgálaton. Ilyenkor szoktuk kezelni az egyéb kisebb, esztétikailag zavaró visszereket, általában pulzáló lézeres kezeléssel vagy szkleroterápiával, ambuláns beavatkozás során.

Milyen esztétikai eredmény érhető el ragasztásos visszérműtéttel?

A kezeléssel hosszútávú tünetmentes állapot és kiváló esztétikai eredmény érhető el. Az eredmény tartóssága nagyságrenddel jobb a hagyományos, sebészi visszérműtétekénél. Emellett a sebészi metszések mellőzésével hegek egyáltalán nem látszanak, valamint, mivel a hagyományos visszérműtéttel szemben itt nem húzzuk ki az eret, elkerülhetők az azzal járó nagyobb traumák és bevérzések. Mivel itt hőhatást sem alkalmazunk a szöveteken, itt még annyi bevérzéses panasz sem fordul elő, mint a lézeres vagy rádiófrekvenciás műtéteknél.

Vizsgálatok kezelés előtt

Természetesen a VenaSeal kezelés előtt is elvégezzük az Ön visszérbetegségének alapos kivizsgálását. Ennek keretében személyes beszélgetés után részletes érsebészeti vizsgálatot végzünk. Ennek során fizikális vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás ultrahang (50 év felett nyaki ultrahang), majd általános belgyógyászati vizsgálat, vérvétel, EKG, mellkas röntgenvizsgálat történik.

Ha további kérdései vannak a VenaSeal ragasztásos visszérműtéttel kapcsolatban, tegye fel őket e-mailben vagy telefonon. Minden kérdésére igyekszünk választ adni!

 

Ragasztásos visszérműtétek magyarországon és a mihalovits visszérközpontban

A ragasztásos műtétet kifejlesztő amerikai Sapheon különös figyelmet fordít arra, hogy minden országban csak a megfelelő szaktudással rendelkező érspecialisták kapják meg a VenaSeal™ eljárás alkalmazási engedélyét. Főorvosunk, Mihalovits Gábor az elsők között szerezte meg a licenszet a VenaSeal műtétekre hazánkban, így ma az egyik legnagyobb gyakorlattal rendelkező érsebész a ragasztásos visszérműtéti technikában.

Pácienseink mondták

Németországban dolgozom, a visszerem rosszabbodott, és a munkában is zavart. A neten utánanéztem a visszérműtéteknek. Értelemszerűen Magyarországon akartam a kezelést. Láttam, hogy a ragasztásos eljárás bár drágább, de a leggyorsabb. Fontos volt, hogy utána kontrollvizsgálatokra ne kelljen visszajárnom. Személy szerint pedig Mihalovits Gábort ajánlották ismerősök, hogy ő profi ebben. A műtétet egy itthon töltött egyhetes szabadság idejére időzítettem. Minden rendben ment, a felépülés tényleg gyors, az eredménnyel is elégedett vagyok. Köszönöm a Doktor úrnak!
41 ÉVES FÉRFIBETEG
ragasztásos visszérműtét

TÖBB VÉLEMÉNY >>

Kezeléseink >>

Kérdést szeretnék feltenni. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék rendelésre >>