Kezeléseink

Lézeres visszérműtét (EVLA)

A lézeres műtét volt az első minimálinvazív technika, “vágás nélküli visszérműtéten” máig legtöbben ezt értik. Belőle fejlesztették ki a rádiófrekvenciás műtétet, ami lassan kezdi leváltani, ám még mindig ez a legtöbb helyen végzett eljárás.

Visszérközpontunkban lézeres visszérműtét helyett már kizárólag a továbbfejlesztett, és több szempontból egy picit előnyösebb rádiófrekvenciás műtétet végezzük.

Lézeres visszérműtét: az első minimálinvazív visszérműtéti technika

Hazánkban 15-20 éve a lézeres visszérműtét volt az első korszerű, „vágás nélküli” technika, a hagyományos visszérműtéteket lecserélő, „forradalmi változást” hozó találmány. Először lehetett a nagy visszereket sok szikés vágás és a teljes ér kirántása nélkül, egy kis nyíláson keresztül érbe tolt, vékony cső segítségével, „minimálinvazívan” megműteni, kórházi bennfekvés nélkül, egynapos sebészet keretében. Azóta a lézeres eljárás továbbgondolásából kifejlesztették a rádiófrekvenciás visszérműtéti technikát, ami kezdi átvenni a szerepét. Ettől függetlenül sok helyen továbbra is a lézeres visszérműtét jelenti a legkorszerűbb visszérműtéti lehetőséget. Elterjedésének köszönhetően pedig a legtöbb beteg a korszerű, vágás nélküli visszérműtéteket ma is a „lézeres visszérműtéttel” azonosítja.

Mi a lézeres visszérműtét (EVLA) lényege?

A lézeres visszérműtét (angolul: EndoVenous Laser Ablation, EVLA), azaz „vénán belüli lézeres megszüntetés” egy minimálinvazív műtéti technika a nagy és közepes visszerek megszüntetésére. Lényege, hogy egy apró metszésen keresztül katétert vezetnek a beteg érbe. A katéter vége lézersugarakat bocsát ki, a nagy energiájú lézerhullámok hőhatása fölforrósítja az érfalat és a környező szöveteket. Az érfal sejtjei károsodnak, és olyan állapotba kerülnek, hogy külső összeszorítása esetén (kompressziós harisnya) összetapadnak, így az ér elzáródik. A beteg ér funkcióját a szomszédos vénák átveszik, így a beteg ér megszűnik, a keringés pedig önmagától módosulva rendeződik.

A lézeres műtét menete

A lézeres visszérműtét általában 1 órát vesz igénybe. A műtét során alkalmazott lézersugárzás ereket és a környező szöveteket felforrósítja, ez természetesen fájdalmat okozna. Ezért a műtét gondos érzéstelenítést igényel, általában kiegészítő bódítás mellett történik. A műtét alatt a beteg fekvő helyzetben van. Az orvos előbb ultrahangos vénavizsgálattal beazonosítja és berajzolja a műtendő területet. A bőr érzéstelenítését követően egy kis metszést ejtve a bőrön a lézerkészülék katéterét (ez egy vékony cső) bevezeti a kezelendő visszérbe. A lézersugárzás felforrósítja a beteg érrészt, az eszköz fokozatos kihúzása után a véna falait összenyomva az ér összetapad. A bőrszövetek túlmelegedésének csökkentésére a műtét alatt külső bőrhűtést alkalmaznak. A lézeres katéter eltávolítása után a behatolás helyét leragasztják. A láb pedig kompressziós harisnyát vagy fáslit kap, ami a véna összetapadását biztosítja. Néhány órás megfigyelési idő után a beteg saját lábán távozik.

Előnyei a hagyományos visszérműtéthez képest

  • nincs szükség hagyományos szikés metszésekre és az érszakasz eltávolítására
    (elég egy metszés az eszköz bevezetésére)
  • ritkábbak a bevérzések a műtét után, mint a hagyományos visszérműtétnél
  • a kiújulás ritkább, mint a hagyományos műtét esetén
  • helyi érzéstelenítés + vénás gyógyszeres rásegítés kombinációjával végezhető, gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás nélkül
  • egynapos sebészet keretében végezhető, néhány óra múlva lábra állhat és hazamehet
  • műtét után néhány nappal munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak
  • rövidebb ideig szükséges fáslizás vagy kompressziós harisnya

Gyógyulási idő, munkába állás

A műtétet követő nagyjából első 7-10 napon rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát kell viselni. A hagyományos visszérműtétekkel szemben nem igényel több hetes pihenést, a gyógyulási idő rövidebb, nem megerőltető fizikai munkát akár már 4-7 nap után lehet végezni.

Milyen eredményre képes a lézeres visszérműtét?

A lézeres műtéttel hosszútávú tünetmentes állapot és szép esztétikai eredmény érhető el, a kiújulás ritkább, mint a hagyományos műtét esetén. A sebészi metszések mellőzésével hegek lényegében nem keletkeznek. Továbbá, mivel a hagyományos visszérműtéttel szemben nem húzzuk ki az eret, elkerülhető az ezzel járó nagyobb trauma és bevérzések, így a gyógyulás gyorsabb.

Lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét összehasonlítása

A lézeres visszérműtét némileg kritikus pontja, hogy a lézersugárzás nagy energiája hogyan korlátozható az erekre, hogy ne melegítse fel és károsítsa a környező szöveteket és a bőrt. A lézeres visszérműtét 1990-es évekbeli indulása óta a lézeres eljárás továbbgondolásából kifejlesztették a rádiófrekvenciás visszérműtéti technikát, amelyben a nagy energiájú lézersugarakat kíméletesebb rádiófrekvenciás hullámokra cserélték. A beavatkozás így minden szempontból picit kíméletesebb, a gyógyulás picit gyorsabb, az eredmények picit finomabbak lettek. Ettől függetlenül a lézeres visszérműtét továbbra is egy kiváló, elfogadott eljárásnak számít.

Pácienseink mondták

Előtte eléggé féltem a műtéttől, nem tudtam, mennyire lesz fájdalmas. De a doktor úr kedves volt, mindent átbeszélt velem, hogyan zajlik a műtét, és elmondta az érzéstelenítési lehetőségeket. Én eddig úgy gondoltam, bármilyen műtétnél altatást kérek, de ahogy beszélgettünk, én is meggyőztem magam, hogy elég lesz a helyi érzéstelenítés. Nem volt műtét alatt semmi problémám. Végig éreztem, hogy biztonságban vagyok. Merem ajánlani a rádiófrekvenciás műtétet, örülök, hogy végre megcsináltattam.

35 ÉVES HÖLGYBETEG
rádiófrekvenciás visszérműtét

TÖBB VÉLEMÉNY >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Rádiófrekvenciás visszérműtét >>

Kezeléseink >>

 

 

Kérdezni szeretnék. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék >>