Kezeléseink

Szkleroterápia (injekciós visszérkezelés)

A szkleroterápia kisebb visszerek megszüntetésének módszere. Vékony injekciós tű segítségével speciális folyadékot juttatunk a tágult érbe, melynek hatására az érfal – külső szorítókötés támogatásával – összetapad, az ér elzáródik, majd idővel felszívódik.

A Mihalovits Visszérközpontban a szkleroterápia (scleroterápia) rutin eljárás seprűvénáknál, sokéves tapasztalatunk garantálja, hogy a kezelés során a lehető legkisebb fájdalmat okozzuk, és gyorsan végzünk a kezeléssel.

SCLEROTERÁPIA ÁRAK ITT >>

 

A szkleroterápiával el tudjuk tüntetni az esztétikailag zavaró seprűvénákat (pókhálóvénákat).

A szkleroterápia lényege, hogy a visszérbe egy kis tűvel speciális „szklerotizáló” anyagot juttatunk, ami az érben kis „steril gyulladást” okozva az érfalat egymáshoz tapasztja, az ér elzáródik, majd a seprűvéna hamarosan fel is szívódik.

Mekkora visszerek kezelhetők szkleroterápiával?

A visszereknek csak egy bizonyos része kezelhető szkleroterápiával, egészen pontosan a nagyobb pókhálóvénák (más szóval seprűvénák, 1-3 mm átmérőjű ún. retikuláris tágulatok) illetve a nem túlságosan előrehaladott állapotú visszértágulatok. Azt, hogy a Visszérközpontunkban rendelkezésre álló sokféle korszerű eljárás közül az Ön lábának melyikre van szüksége, az első találkozáskor végzett vizsgálatokkal állapítjuk meg.

A szkleroterápia (injekciós visszérkezelés) menete

A szkleroterápia több egymást követő kezelésből (tehát több alkalomból) áll. A végső esztétikai eredményt lépésről lépésre érjük el segítségével. Egy alkalommal általában egy tenyérnyi területet tudunk kezelni. A kezelés a visszerek számától függően 15–50 percet vesz igénybe.
Ennek során a páciens kényelmes fekvő helyzetben van, orvosa a bőrt kifeszíti, majd az érintett területen az ellátásra szoruló ereket beinjekciózza. A szúrások helyére gézt helyezünk, majd leragasztjuk. A szkleroterápia pontos lépéseit a megelőző konzultáción részletesen megbeszéljük betegeinkkel, úgyhogy Ön már felkészülten érkezhet a kezelésre.

Fájdalmas-e a szkleroterápia?

A scleroterápia nem igényel külön érzéstelenítést. A szkleroterápia ugyan több injekciót, több szúrást jelent, mégsem kell tartani tőle, ezeket csupán szúnyogcsípésnyi apró szúrásoknak érzik a pácienseink. Egyrészt azért, mert a szkleroterápiában általában igen vékony tűt alkalmazunk, továbbá a befecskendezett hatóanyag egyúttal érzéstelenít is. Visszérközpontunkban a szkleroterápiát rutinosan, nagy gyakorlattal végezzük, ami garantálja, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzuk, és gyorsan végezzünk a kezeléssel.

Mennyi idő a gyógyulás?

A szkleroterápia után a beinjekciózott visszereket és a körülvevő szöveteket össze kell szorítani néhány napig, hogy a vénák falai jól összetapadhassanak. Ezért rugalmas, kompressziós harisnyát vagy kötést helyezünk a lábra, amelyet a következő 1 hétben állandóan viselni kell – 24 órán keresztül szó szerint folyamatosan, utána naponta napközben 5-10 percre lehet csak levenni.
A kezelés után a pácienseknek rendszeresen sétálniuk kell, amely arra készteti a vért, hogy más vénákba áramoljon, és megakadályozza a vérrögképződést.
A szkleroterápiát követően 4 hétig kerülendő a forró fürdő, szauna, napozás és a szolárium is.

Lehetséges jelenségek, mellékhatások szkleroterápia után

A szkleroterápiának – mint minden kezelésnek – vannak korlátai, melyeket a nemzetközi tapasztalatok alapján előre tudunk, így páciensként is tisztában kell lennünk ezekkel.
A szkleroterápia után vérzés vagy fertőzés gyakorlatilag nem fordul elő. Az injekciós kezelés után (kb. 2 napig) még érezhet a bőr felszínén enyhe fájdalmat, égő érzést, ez normális, magától elmúlik. A nyomókötés eltávolításakor a injekció helyén piros foltok lehetnek. Ez is teljesen ártalmatlan, legkésőbb egy hónap alatt eltűnnek.
Szintén előforduló jelenség, hogy a kezelés után a kezelt terület bőrén kis barnás elszíneződés (hiperpigmentáció) jelenhet meg (a nemzetközi statisztikák szerint a kezelések 10-20 százalékánál), amit az elzárt erek vörösvérsejteinek szétesése okozza. Az esetek többségében magától teljesen eltűnik, általában hat hónapon belül, 12 hónapnál tartósabb pigmentáció a betegeknek csak 1-5 %-ánál jelentkezik.

Jól ismert jelenség – ez sajnos a leggondosabb kezelés esetén is előfordulhat –, hogy a szkleroterápiával kezelt terület környékén új pókvénák alakulhatnak ki. Ez a kezelések mintegy 20 százalékánál fordul elő, szerencsére az új erek is jellemzően 6 hónapon belül maguktól eltűnnek.
Végül azzal is tisztában kell lennie, hogy a szkleroterápia a látható visszértágulatokat képes eltüntetni, de a további visszerek kialakulását természetesen nem akadályozza meg.

A szkleroterápia sikeréhez tehát fontos a beteg együttműködése is, sőt, bizonyos kényelmetlenségeket is vállalni kell átmenetileg. Ám az előírásokat betartva, egy kis kitartással a szkleroterápiás kezeléssel szép eredményt érhetünk el a kisebb, zavaró visszerek eltüntetésében.

Habszkleroterápia (habinjekció) – szkleroterápia kicsit nagyobb erekhez

A habszkleroterápia vagy habinjekciós visszérműtét a szkleroterápia speciális változata, amikor oldat helyett habot fecskendezünk a tágult érszakaszba. A hab nagyobb teret tölt ki, ezért a habszkleroterápia olyan méretű ereknél is kiválóan alkalmazható, amire a sima szkleroterápia már nem lenne megfelelő. Ez gyakorlatban a kisebb-közepes oldalági visszértágulatokat jelenti. Bővebben a habszkleroterápiáról >> 

A szkleroterápia új alternatívája: Lézeres seprűvéna kezelés

Ha Ön kis seprűvénák megszüntetésére keresi a legkorszerűbb megoldást, figyelmébe ajánljuk a legújabb lézeres seprűvéna kezelést, amelyet visszérközpontunkban a legújabb, a világ csúcsszínvonalát jelentő Deka Excellium csúcskészülékkel végzünk. A lézeres kezeléssel a kisebb, szkleroterápiával a közepes és nagyobb seprűvénák kezelhetők inkább, tehát a kétféle kezelés jól kiegészíti egymást. A Deka Excellium lézeres kezelés előnyeiről itt olvashat:
Bővebben a lézeres seprűvéna kezelésről >>

 

 

Ha kérdése van, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, szívesen válaszolunk!

 

Pácienseink mondták

„Én szkleroterápián voltam a Doktor úrnál. Nagyon jó sebész, nagyon megnyugtató a stílusa, komolyan veszi az embert és a problémáját. Az első pozitív meglepetésem volt, hogy amikor nem értem el telefonon, 2 óra múlva visszahívott.”

38 ÉVES HÖLGYBETEG
szkleroterápia

TÖBB VÉLEMÉNY >>

SZKLEROTERÁPIA HELYETT JÖN A LÉZERES KEZELÉS?

A kis seprűvénák eltüntetésére a legújabb módszer ma a külső lézeres kezelés. Ezt mi a világ egyik legjobb ilyen gépével, a csúcsszínvonalú Deka Excelliummal végezzük.

SEPRŰVÉNA LÉZERES KEZELÉS >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Szkleroterápia, scleroterápia árak >>
Habszkleroterápia >>
Kezeléseink >>

 

 

Kérdezni szeretnék. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék >>