Kezeléseink

Szkleroterápia (injekciós visszérkezelés)

A szkleroterápia kisebb visszerek megszüntetésének módszere. Vékony injekciós tű segítségével speciális folyadékot juttatunk a tágult érbe, ennek hatására az érfal – a külső szorítókötés támogatásával – összetapad, és az ér elzáródik, majd idővel felszívódik.

A Mihalovits Visszérközpontban a szkleroterápia (vagy scleroterápia) rutin eljárásnak számít, sokéves tapasztalatunk garantálja, hogy a kezelés során a lehető legkisebb fájdalmat okozzuk, és gyorsan végzünk a kezeléssel.

SCLEROTERÁPIA ÁRAK ITT >>

 

A szkleroterápiával szépen el tudjuk tüntetni az esztétikailag zavaró kisebb visszereket.

A szkleroterápia lényege, hogy a visszérbe egy kis tűvel speciális „szklerotizáló” anyagot juttatunk, ami az érben kis „steril gyulladást” okozva az érfalat egymáshoz tapasztja, az ér elzáródik, majd hamarosan fel is szívódik.

Mekkora visszerek kezelhetők szkleroterápiával?

A visszereknek csak egy bizonyos része kezelhető szkleroterápiával, egészen pontosan a nagyobb pókhálóvénák (más szóval seprűvénák, 1-3 mm átmérőjű ún. retikuláris tágulatok) illetve a nem túlságosan előrehaladott állapotú visszértágulatok. Azt, hogy a Visszérközpontunkban rendelkezésre álló sokféle korszerű eljárás közül az Ön lábának melyikre van szüksége, az első találkozáskor végzett vizsgálatokkal állapítjuk meg.

A szkleroterápia (injekciós visszérkezelés) menete

A szkleroterápia több egymást követő kezelésből (tehát több alkalomból) áll. A végső esztétikai eredményt lépésről lépésre érjük el segítségével. Egy alkalommal általában egy tenyérnyi területet tudunk kezelni. A kezelés a visszerek számától függően 15–50 percet vesz igénybe.
Ennek során a páciens kényelmes fekvő helyzetben van, orvosa a bőrt kifeszíti, majd az érintett területen az ellátásra szoruló ereket beinjekciózza. A szúrások helyére gézt helyezünk, majd leragasztjuk. A szkleroterápia pontos lépéseit a megelőző konzultáción részletesen megbeszéljük betegeinkkel, úgyhogy Ön már felkészülten érkezhet a kezelésre.

Fájdalmas-e a szkleroterápia?

A scleroterápia nem igényel külön érzéstelenítést. A szkleroterápia ugyan több injekciót, több szúrást jelent, mégsem kell tartani tőle, ezeket csupán szúnyogcsípésnyi apró szúrásoknak érzik a pácienseink. Egyrészt azért, mert a szkleroterápiában általában igen vékony tűt alkalmazunk, továbbá a befecskendezett hatóanyag egyúttal érzéstelenít is. Visszérközpontunkban a szkleroterápiát rutinosan, nagy gyakorlattal végezzük, ami garantálja, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzuk, és gyorsan végezzünk a kezeléssel.

Mennyi idő a gyógyulás?

A szkleroterápia után a beinjekciózott visszereket és a körülvevő szöveteket össze kell szorítani néhány napig, hogy a vénák falai jól összetapadhassanak. Ezért rugalmas, kompressziós harisnyát vagy kötést helyezünk a lábra, amelyet a következő 1 hétben állandóan viselni kell – 24 órán keresztül szó szerint folyamatosan, utána naponta napközben 5-10 percre lehet csak levenni.
A kezelés után a pácienseknek rendszeresen sétálniuk kell, amely arra készteti a vért, hogy más vénákba áramoljon, és megakadályozza a vérrögképződést.
A szkleroterápiát követően 4 hétig kerülendő a forró fürdő, szauna, napozás és a szolárium is.

Lehetséges jelenségek, mellékhatások szkleroterápia után

A szkleroterápiának – mint minden kezelésnek – vannak korlátai, melyeket a nemzetközi tapasztalatok alapján előre tudunk, így páciensként is tisztában kell lennünk ezekkel.
A szkleroterápia után vérzés vagy fertőzés gyakorlatilag nem fordul elő. Az injekciós kezelés után (kb. 2 napig) még érezhet a bőr felszínén enyhe fájdalmat, égő érzést, ez normális, magától elmúlik. A nyomókötés eltávolításakor a injekció helyén piros foltok lehetnek. Ez is teljesen ártalmatlan, legkésőbb egy hónap alatt eltűnnek.
Szintén előforduló jelenség, hogy a kezelés után a kezelt terület bőrén kis barnás elszíneződés (hiperpigmentáció) jelenhet meg (a nemzetközi statisztikák szerint a kezelések 10-20 százalékánál), amit az elzárt erek vörösvérsejteinek szétesése okozza. Az esetek többségében magától teljesen eltűnik, általában hat hónapon belül, 12 hónapnál tartósabb pigmentáció a betegeknek csak 1-5 %-ánál jelentkezik.

Jól ismert jelenség – ez sajnos a leggondosabb kezelés esetén is előfordulhat –, hogy a szkleroterápiával kezelt terület környékén új pókvénák alakulhatnak ki. Ez a kezelések mintegy 20 százalékánál fordul elő, szerencsére az új erek is jellemzően 6 hónapon belül maguktól eltűnnek.
Végül azzal is tisztába kell lennie, hogy a szkleroterápia a látható visszértágulatokat képes eltüntetni, de a további visszerek kialakulását természetesen nem akadályozza meg.

A szkleroterápia sikeréhez tehát fontos a beteg együttműködése is, sőt, bizonyos kényelmetlenségeket is vállalni kell átmenetileg. Ám az előírásokat betartva, egy kis kitartással a szkleroterápiás kezeléssel szép eredményt érhetünk el a kisebb, zavaró visszerek eltüntetésében.

Habszkleroterápia (habinjekció) – szkleroterápia kicsit nagyobb erekhez

A habszkleroterápia vagy habinjekciós visszérműtét a szkleroterápia speciális változata, amikor oldat helyett habot fecskendezünk a tágult érszakaszba. A hab nagyobb teret tölt ki, ezért a habszkleroterápia olyan méretű ereknél is kiválóan alkalmazható, amire a sima szkleroterápia már nem lenne megfelelő. Ez gyakorlatban a kisebb-közepes oldalági visszértágulatokat jelenti. Bővebben a habszkleroterápiáról >>

 

Ha kérdése van, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, szívesen válaszolunk!

 

Pácienseink mondták

„Én szkleroterápián voltam a Doktor úrnál. Nagyon jó sebész, nagyon megnyugtató a stílusa, komolyan veszi az embert és a problémáját. Az első pozitív meglepetésem volt, hogy amikor nem értem el telefonon, 2 óra múlva visszahívott.”

38 ÉVES HÖLGYBETEG
szkleroterápia

TÖBB VÉLEMÉNY >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Szkleroterápia, scleroterápia árak >>
Habszkleroterápia >>
Kezeléseink >>

 

 

Kérdezni szeretnék. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék >>