Kezeléseink

Rádiófrekvenciás visszérműtét (EVRA)

A lézeres visszérműtét után kifejlesztett rádiófrekvenciás technika még kíméletesebb, fájdalommentesebb és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé.

Visszérközpontunk vezetője, Mihalovits Gábor az első érsebészek között volt, aki Magyarországon alkalmazni kezdte a rádiófrekvenciás visszérműtéti technikát. Azóta már sok száz ilyen műtétet végzett, nagy tapasztalattal rendelkezik. Visszérközpontunkban jelenleg ez a legnépszerűbb műtéttípus a nagy visszerek megszüntetésére.

Mi a lényege a rádiófrekvenciás visszérműtétnek?

A rádiófrekvenciás visszérműtéti technika (angolul EVRA, Enovenous Radiofrequency Ablation) segítségével hagyományos, sőt a lézeres visszérműtéteknél is kíméletesebben tudjuk megszüntetni a kitágult, beteg visszereket. Az eljárás a nagy és közepes visszerek megszüntetésére alkalmas, vágás nélküli, ún. minimálinvazív műtét. Az új technika lényege, hogy az ér sebészi kivágása helyett rádiófrekvenciás mikrohullámok segítségével elzárjuk a gondot okozó ereket: Egy apró nyíláson keresztül vékony, hajlékony katétercsövet juttatunk az érbe. A katéter vége rádiófrekvenciás hullámokat bocsát ki. A mikrohullámok keltette hő hatására az érfal sejtjei kicsapódnak (termokoaguláció), az ott levő vér is megalvad. Az ér fala ebben az állapotban jól összetapasztható, ha ekkor külső nyomást (kompressziós harisnya, rugalmas pólya) alkalmazunk, az ér végleg összezáródik.

A műtét menete röviden

Érzéstelenítés után egy vékony katétert – vágás nélkül – tűszúrásszerűen bejuttatunk a beteg érbe. Ott elvégezzük a rádiófrekvenciás termokoagulációt, kihúzzuk a katétert, kompressziós pólyával összeszorítjuk, és egy-két órán át ágynyugalomban pihentetjük a frissen kezelt lábat.
A névben szereplő „rádió-” vagy “radio-” szó a rádiófrekvenciás rezgésre utal, tehát semmi köze a radiológiai vagy röntgensugárzáshoz, teljesen ártalmatlan.

Vékony műanyag kanüllel érzéstelenítő oldatot juttatunk az érbe a katéter alkalmazása előtt

 

A rádiófrekvenciás kezelés előnyei a hagyományos műtéttel szemben

  • A kiújulás sokkal ritkább, mint a hagyományos műtét esetén
  • Az esztétikai eredmények látványosan jobbak, mint a hagyományos műtéteknél
  • Nincs szükség hagyományos szikés metszésekre és az érszakasz eltávolítására
  • Helyi érzéstelenítésben végezhető, iv. gyógyszeres rásegítéssel, gerinc közeli érzéstelenítés vagy altatás nélkül
  • A rádiófrekvenciás technológia kíméletességének köszönhetően minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között
  • Minimális a sebfájdalom, épp a minimális bevérzéseknek köszönhetően
  • Egynapos sebészet keretében végezhető, Ön néhány óra múlva fölkelhet, lábra állhat és hazamehet
  • Műtét után pár nappal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak

Előnyei a lézeres kezeléshez képest

A rádiófrekvencia a lézeres visszérműtétnél (EVLA) is kíméletesebbnek bizonyult, mivel jóval kisebb hőmérsékleten éri el a kellő hatást, így enyhébb a környező szövetekre gyakorolt hatása is. Ebből következnek további előnyei: ritkábbak a bevérzések, gyorsabb lehet a gyógyulás, és műtét közben kevesebb a kellemetlen érzés. Vizsgálatok szerint a korábban lézerrel is kezelt betegek a rádiófrekvenciás kezelést kíméletesebbnek tartották, enyhébb fájdalomról számoltak be, és a bőr hűtésére sem volt szükség, mint a lézeres kezelésnél.

Nagy és közepes méretű vénák kezelésére ideális

A rádiófrekvenciás technika (EVRA) „endovenous”, azaz az érbe vezetett katéteren keresztül közvetlenül az erek belső falát érjük el a rádióhullámokkal. Ez ideális a nagy és közepes vénáknál: az erek belső falát „sütjük meg” a rádióhullámokkal, majd a külső nyomással (pressziós harisnyával) összetapasztva teljesen elzáródnak. Egy bizonyos érméret alatt a rádiófrekvenciás műszer katéterével nehezebb dolgozni, és a hőhatás kevésbé finoman irányítható. Mivel Visszérközpontunkban rendelkezésre áll a legkorszerűbb külső lézerkezelés*, ami a kis oldalágak, pókhálóvénák jelenlegi legkorszerűbb ellátását jelenti, ezért Visszérközpontunkban a rádiófrekvenciás technikát kis ereknél nem alkalmazzuk.

*A külső lézerkezelés egy alapvetően más technika, mint a lézeres visszérműtét (EVLA). A lézeres visszérműtét (EVLA) a rádiófrekvenciás visszérműtét elődje: ugyanúgy egy érbe vezetett katéteres technika, csak rádiófrekvencia helyett magas energiájú lézersugárzást használnak az érfal roncsolására.

Jár-e fájdalommal, kellemetlenséggel a rádiófrekvenciás műtét?

A rádiófrekvenciás kezelés betegeink tapasztalata szerint gyakorlatilag szinte fájdalommentes. A kezelést hagyományos sebészi vágás nélkül végezzük. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy már az előkészítés körülményei is kellemesek, nyugodtak legyenek.
A rádiófrekvenciás elektróda fala szigetelt, ez megvédi a bőrt és a környező szöveteket a hőhatástól. A rádiófrekvenciás kezelésnél a hagyományos műtétekhez képest a szubjektív kellemetlenségek minimálisra csökkenthetők, a gyógyulási idő jóval rövidebb, kórházi bennfekvésre sincs szükség.
A kezelés gyakorlatilag szövődménymentes elvégezhetősége és a miminális utólagos panaszok miatt a vezető visszércentrumok világszerte inkább a rádiófrekvenciás kezelést alkalmazzák lézeres helyett.

Érzéstelenítés

A rádiófrekvenciás visszérműtétet helyi érzéstelenítésben vagy enyhe bódításban végezzük. A beavatkozás olyan kíméletes, hogy a tökéletes fájdalommentesség eléréséhez nincs szükségünk sem altatásra, sem gerincérzéstelenítésre.

A rádiófrekvenciás kezelés időtartama

Maga a kezelés 10-50 percig tart, a visszértágulat és a terület nagyságától függően. A műtét előtti előkészítés általában 30-40 perc, a kezelés után pedig 2-6 órát a pihenőben fekve kell tölteni. A teljes kezelésre a rendelőbe érkezéstől a távozásig 4-8 órával lehet számolni.

Otthon a műtét után

A műtétet követő 1 hétig éjjel-nappal, majd további 2 hétig nappal kompressziós harisnyát kell viselni. Ez az idő már csak töredéke a hagyományos visszérműtétnél megszokott 6 hetes fáslizásnak.

Gyógyulási idő

A rádiófrekvenciás visszérműtét kíméletességének köszönhetően a hagyományos műtétekkel szemben nem igényel több hetes pihenést, a gyógyulási idő csupán néhány nap.
A Visszérközpontunkban végzett rádiófrekvenciás kezeléseket követően betegeink akár már a 3. napon munkába állhatnak, ez jellemzően 3-7 nap között szokott alakulni. Ez idő alatt rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya viselését ajánljuk. Nehéz fizikai munka, sportolás csak néhány hét elteltével javasolt.

Szükséges-e utókezelés?

A műtét után csupán 1 és 4 hetes kontrollvizsgálatra lesz szükség. Ezen ultrahangos vizsgálattal ellenőrizzük, hogy minden rendben halad.

Milyen eredményre képes a rádiófrekvenciás műtét?

A kezeléssel hosszútávú tünetmentes állapot és kiváló esztétikai eredmény érhető el, a kiújulás jóval ritkább, mint a hagyományos műtét esetén. Emellett a sebészi metszések mellőzésével hegek egyáltalán nem keletkeznek. Továbbá, mivel a hagyományos visszérműtéttel szemben itt nem húzzuk ki az eret, így elkerülhető az ezzel járó nagyobb trauma és bevérzések, így a gyógyulás sokkal gyorsabb. A táppénzes idő néhány napra csökken. Betegeink jellemzően 3 nap múlva irodai munkára képes állapotba kerülnek.

Vizsgálatok rádiófrekvenciás visszérműtét előtt

Rendelőnkben a rádiófrekvenciás visszérműtét előtt alapos beszélgetés után részletes érsebészeti vizsgálatot végzünk. Ennek során fizikális vizsgálat, Doppler vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás ultrahang (50 év felett nyaki ultrahang), majd általános belgyógyászati vizsgálat, vérvétel, EKG, mellkasröntgen-vizsgálat történik.

Ha további kérdései vannak a rádiófrekvenciás visszérkezeléssel kapcsolatban, tegye fel őket e-mailben, vagy telefonon. Minden kérdésére igyekszünk választ adni!

Pácienseink mondták

Előtte eléggé féltem a műtéttől, nem tudtam, mennyire lesz fájdalmas. De a doktor úr kedves volt, mindent átbeszélt velem, hogyan zajlik a műtét, és elmondta az érzéstelenítési lehetőségeket. Én eddig úgy gondoltam, bármilyen műtétnél altatást kérek, de ahogy beszélgettünk, én is meggyőztem magam, hogy elég lesz a helyi érzéstelenítés. Nem volt műtét alatt semmi problémám. Végig éreztem, hogy biztonságban vagyok. Merem ajánlani a rádiófrekvenciás műtétet, örülök, hogy végre megcsináltattam.

35 ÉVES HÖLGYBETEG
rádiófrekvenciás visszérműtét

TÖBB VÉLEMÉNY >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Árak – Mennyibe kerül a rádiófrekvenciás visszérműtét? >>

Kezeléseink >>

 

 

Kérdezni szeretnék. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék >>