Tudástár

Visszérbetegség (varikozitás) – a lényeg röviden

Kinél alakul ki visszeres láb, milyen fokozatai vannak, mit tehetünk ellene, mikor forduljunk orvoshoz? Mi lesz, ha nem kezeljük a visszereket? Egy cikkben összefoglaljuk.

A visszeresség népbetegség: Magyarországon az emberek kb. 20%-nál alakul ki, és 2 nő betegre jut 1 férfi. Az életkor előrehaladásával egyre nagyobb arányban, és egyre komolyabb tünetekkel fordul elő. A 29 év alatti 6%-os előfordulás 60 év fölött már 25% fölé emelkedik..

A visszérbetegség (varikozitás, varix) a felszíni vénák kitágulása, ami elsősorban a lábon jelenik meg. Kinézetre lehet kékeslila, kicsi pókhálószerű, nagy dudoros, kanyargós, kezdetben gyakran csak esztétikailag zavaró, másoknak fáj, tüneteket okoz. Ha nem kezelik, az évek múlásával hajlamos rosszabbodni.
 

Mi a lényege a visszérbetegségnek?

A visszérbetegség leggyakrabban az alsó végtagon alakul ki. Kialakulhat csak esztétikai problémát jelentve kis seprűvénákon egészen a nagy, kidudorodó, végeredményben akár kifekélyesedő visszértágulatokig bármely méretben. A visszérbetegség kialakulásában több ok együttesen játszik szerepet a genetikától kezdve a várandósságon át az álló életmódig. Mindezek 2 tényezőt befolyásolva “érik el” a visszerek kitágulását: a vénák falának tulajdonságai és a vénákban lévő vér nyomása. Hamarabb és nagyobb tágulat alakul ki annál, akinek az érfala gyengébb, illetve akinek a vénáiban a vér nyomása magasabb, ez ugyanis feszíti az érfalat.

Visszérbetegség tünetei

• seprűvénák, pókhálóvénák megjelenése a lábon
• „nyugtalan láb” szindróma
• fájdalom, viszketés
• lábdagadás (általában csak egyik lábon)
• bőrvörösség, melegség
• fekély megjelenése

A visszérbetegség kialakulása

 

A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, nőknél a várandósság következtében kialakult hormonális változások és a magzat vénákra gyakorolt nyomása következtében alakul ki. Lényege a nyomásviszonyok megváltozása a mély és a felületes vénás rendszer között, melyet a felületes, ill. mélyvénákban kialakult, billentyűelégtelenség okoz. Káros hatása a vénás pangás, vénás elégtelenségben rejlik.

 

A visszér több mint kozmetikai probléma.
Kezelés nélkül lábszárfekélyhez vezethet.

 

A visszerességnek nem csak kozmetikai jelentősége van. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a visszeresség következtében kialakult vénás pangás károsítja a bőr vérellátását. Ennek következtében a gombás és más bakteriális fertőzés könnyebben alakul ki, mely apró bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok így az orbánc kialakulását is, mely közvetve trombózishoz, ill. nyirokérgyulladáshoz vezet. A visszeresség legsúlyosabb következménye a lábszárfekély kialakulása.

Kockázati tényezők visszérbetegség kialakulására

 • genetikailag gyenge kötőszövet
 • túlsúly
 • terhesség
 • álló- vagy ülőmunka
 • sok autóvezetés
 • a női nemnél gyakoribb a kialakulás veszélye

A visszérbetegség előrehaladásában van egy döntő pillanat: amikor a vénákban lévő billentyűk záró funkciója megszűnik.

Normális esetben ezek a billentyűk biztosítják, hogy a vér a vénában csak a szív felé tudjon áramolni:

Amennyiben a véna kitágul, a billentyűk szélei nem érnek össze, a záró funkciójuk megszűnik:

Ezen a ponton drámai, gyors romlás indul be a visszér állapotában, a visszér hirtelen látványosan kitágul, és ezt nem lehet visszafordítani. Innentől már csak műtéttel szüntethető meg a probléma, az ér elzárásával, kiiktatásával.

 

Ne várja meg a gyors kitágulás fázisát.
Előzze meg, kezeltesse  visszereit kezdeti állapotban.

 

Visszerek gyógyítása

A visszérkezelés, gyógyítás alapvetően a kockázati tényezők csökkentéséből, az érfalak megerősítéséből, a vénában lévő nyomás csökkentéséből, illetve a lassult áramlás miatti vérrögök képződésének megelőzéséből áll.

Visszérkezelésénél végső soron a már nagyon kitágult visszereket mesterségesen össze kell zárni vagy el kell távolítani. Más módszerrel, de lényegében ez történik mind az injekciós, a lézeres kezelésnél és a visszérműtéteknél, történjen az ragasztásos, rádiófrekvenciás vagy lézeres technikával.

Visszértágulat gyógyításának lépései

 • Véráramlás biztosítása (éren belüli nyomás csökkentése): rendszeres lábtorna – ezzel az izompumpával segítjük a vér szív felé való lökését, tartós statikus álló / ülő helyzet kerülése.
 • Vérrögképződés megelőzése: megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása, szükség esetén véralvadásgátló szedése.
 • Érfalak megerősítése: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, szükség esetén étrend kiegészítők / gyógyszerek szedése.
 • Visszérműtét: A kitágult visszér összezárása, megszüntetése műtéttel. Lehet ragasztásos, rádiófrekvenciás, lézeres vagy hagyományos (sebészi) visszérműtét, vagy habszkleroterápia.
 • Gyulladt, fekélyes visszér kezelése: Gyógyszeres visszérkezelés, visszérműtét, fekély kezelése.

Visszérműtét

Ha már jelentősen kitágultak a visszerek kezelésükre nincs más mód, mint valamilyen visszérműtéti megoldás. Visszérműtétnél a kitágult visszerek a visszereket összeszűkítik, lezárják, a lezárt ér pedig idővel felszívódik, szervül. A hagyományos sebészi visszérműtétnél a teljes eret eltávolítják, a leágazásait egyesével elvarrják. A megszüntetett véna funkcióját a környező többi véna átveszi, a vénás keringés helyreáll.

A visszérműtét modern fajtái az ún. minimálinvazív műtétek, ahol hagyományos sebészi metszések, felvágás nélkül, minimális beavatkozással zárjuk el a nagy visszereket. Ilyen “minimálinvazív” módszer a ragasztásos, rádiófrekvenciás és lézeres visszérműtét. Ezek ambulánsan végezhetők, kórházi bennfekvés nélkül. A minimálinvazív visszérműtétek különösebb előkészületet nem igényelnek. Előzetes szakorvosi vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy a visszérműtét indikációja fennáll-e, illetve hány alkalom szükséges a visszerek eltüntetésére.

Visszérbetegség megelőzése

A szövődményes visszér kezelésének, gyógyításának leghatékonyabb módja a megelőzés. Így a megfelelő életmód:

 • rendszeres lábtorna – ezzel az izompumpával segítjük a vér szív felé való lökését
 • tartós statikus álló / ülő helyzet kerülése
 • megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása
 • egészséges táplálkozás
 • rendszeres testmozgás

 

Visszérközpontunkban a visszérbetegség minden stádiumára korszerű megoldást kínálunk.

 

Elérhető kezelések

 • személyre szabott életmódi tanácsadás
 • lézeres kezelések
 • rádiófrekvenciás visszérkezelés
 • ragasztásos érzárás (VenaSeal)
 • szkleroterápia (injekciós visszérkezelés)
 • habszkleroterápia
 • szövődmények kezelése (trombózis, fekély)

Az új, korszerű kezelési technikák: gyorsabb gyógyulást eredményeznek
A kialakult visszeresség egyetlen hatásos megoldása a visszérműtét elvégzése. Az utóbbi évtizedben elterjedt endoluminalis (éren belüli) műtéti módszerek, lézeres műtét, rádiófrekvenciás visszérműtét, forró gőz alkalmazása, ragasztó anyag érbejuttatása, melyek sok szempontból előnyösebbek a páciensek számára.

Az új módszerek előnyei a hagyományos, sebészi műtéttel szemben:

 • Nincs metszés lágyékhajlatban.
 • Minimális a műtét utáni bevérzés kialakulása, ezért minimális a sebfájdalom.
 • Néhány óra múlva már felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség hosszabb kórházi megfigyelésre.
 • A műtét egy része helyi érzéstelenítésben végezhető, gyógyszeres rásegítéssel, nem szükséges gerinc közeli érzéstelenítés vagy altatás.
 • A nagyobb szúrások, metszések hiánya miatt jobbak az esztétikai eredmények.
 • A műtét után pár nappal a páciens ismét munkába állhat, nincs szükség hosszú táppénzes időszakra.
 • Mindehhez hozzátartozik, hogy a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől.

Rádiófrekvenciás visszérműtét (EVRA)

A legmodernebb rádiófrekvenciás eszköz (EVRA, endovenous radiofrequency ablation, néhol EVRF) segítségével az alsó végtagi visszértágulatok lágyéki metszés nélkül, a bőrön ejtett apró nyílás segítségével szüntethetők meg.

A műtét előtt a páciensek részletes érsebészeti vizsgálatban (fizikális vizsgálat, Doppler-vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás ultrahang, 50 év felett nyaki ultrahang), majd általános belgyógyászati vizsgálatban részesülnek, vérvétel, EKG, mellkas röntgen-vizsgálat történik. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, vénás gyógyszeres rásegítéssel, a műtéti stressz oldása és a teljes fájdalommentesség elérése érdekében. A beavatkozás után a végtagra combtőig rugalmas pólya kerül, majd néhány órás ágynyugalom után a páciens felkelhet, panaszmentesség esetén otthonába távozhat. A műtét másnapján és egy hét elteltével is ultrahangos kontrollvizsgálat történik, a beteg pedig 1-2 nap múlva rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya viselése mellett teljesen munkaképes, bár nehéz fizikai munka végzése, sportolás csak néhány hét elteltével javasolt.
Szükség esetén az ellenoldali rádiófrekvenciás visszérműtét 2-3 hét múlva szintén elvégezhető. Bővebben >>

Ragasztásos visszérműtét (VenaSeal™)

A VenaSeal™ ragasztásos visszérzárás a legújabb lehetőség a visszerek megszüntetésére. Annyira innovatív technológia, hogy az USA-ban is 2015-ban kapta meg az FDA engedélyét, azóta a legkorszerűbb klinikák kezdték meg alkalmazását, így jelenleg az USA-ban is ez számít a nagy visszerek megszüntetésének legkorszerűbb módjának. Bővebben >>

 

Pácienseink mondták

Németországban dolgozom, a visszerem rosszabbodott, és a munkában is zavart. A neten utánanéztem a visszérműtéteknek. Értelemszerűen Magyarországon akartam a kezelést. Láttam, hogy a ragasztásos eljárás bár drágább, de a leggyorsabb. Fontos volt, hogy utána kontrollvizsgálatokra ne kelljen visszajárnom. Személy szerint pedig Mihalovits Gábort ajánlották ismerősök, hogy ő profi ebben. A műtétet egy itthon töltött egyhetes szabadság idejére időzítettem. Minden rendben ment, a felépülés tényleg gyors, az eredménnyel is elégedett vagyok. Köszönöm a Doktor úrnak!
41 ÉVES FÉRFIBETEG
ragasztásos visszérműtét

TÖBB VÉLEMÉNY >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kezeléseink >>

 

 

Kérdezni szeretnék. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék >>