Kezeléseink

Habszkleroterápia (habinjekciós visszérkezelés)

A habszkleroterápia a szkleroterápia speciális fajtája, amikor oldat helyett speciális habot fecskendezünk a tágult érszakaszba. Habinjekciós kezeléssel szép eredményeket érhetünk el a kisebb-közepes oldalági visszértágulatoknál.

A Mihalovits Visszérközpontban a habszkleroterápia – a szkleroterápiával együtt – rutin eljárásnak számít, tapasztalatunk garantálja, hogy a kezelés során a lehető legkisebb fájdalmat okozzuk, és gyorsan végzünk a kezeléssel.

Habszkleroterápia (habinjekció) – szkleroterápia kicsit nagyobb erekhez

A habszkleroterápia vagy habinjekciós visszérműtét tulajdonképpen a szkleroterápia speciális változata, amikor injekcióval oldat helyett habot formátumú gyógyszert fecskendezünk a tágult érszakaszba. A habra azért van szükség, mert a hab befecskendezés után kitágul, teljesen kitölti az eret, ezért a habszkleroterápia olyan méretű ereknél is kiválóan alkalmazható, amire a sima szkleroterápia már nem lenne megfelelő. Ez gyakorlatban a kisebb-közepes oldalági visszértágulatokat jelenti.
A habszkleroterápia elve egyebekben megegyezik a szkleroterápiával: a bejuttatott „szklerotizáló” hab károsítja az ér belhártyájának sejtjeit, azok ragadós állapotba kerülnek, és az egymással szemközti érfalak külső nyomás (kompressziós harisnya) segítségével összetapadnak, majd hegesednek, az ér idővel felszívódik.
A habszkleroterápia ultrahang vizsgálattal kiegészítve közepes vagy valamivel nagyobb vénák kezelésre is alkalmas.
A kezelést követően pólya vagy kompressziós harisnya viselése szükséges. Kompressziós harisnya használati ideje a kezelt vénák nagyságától függ, néhány naptól, néhány hétig tarthat. A kezelések száma a visszeresség mértékétől és fajtájától függ. A kezelt területen az elzárt vénák felszívódási ideje 10-12 hét. A legnagyobb gondosság mellett is kialakulhatnak szövődmények. 5-6%-ban a kezelt terület barnás elszíneződése fordulhat elő, ezért első alkalommal csak próbadózisú injekciót adunk. Néhány ezrelékben a gyógyszerre allergia jelentkezhet. A kezelés alatt és azt követően 1 hónapig szauna, napozás, tartós meleg fürdőzés tilos, ajánlott bőséges folyadékbevitel, könnyű testmozgás.

Fájdalmas-e a habszkleroterápia?

A habszkleroterápia nem igényel külön érzéstelenítést. A habszkleroterápia ugyan több injekciót, több szúrást jelent, mégsem kell tartani tőle, ezeket csupán szúnyogcsípésnyi apró szúrásoknak érzik a pácienseink. Egyrészt, mert a szkleroterápiában – így a habszkleroterápiában is – általában igen vékony kis tűt alkalmazunk, továbbá a befecskendezett hatóanyag egyúttal érzéstelenít is. Visszérközpontunkban a szkleroterápiát és a habszkleroterápiát rutinosan, nagy gyakorlattal végezzük, ami garantálja, hogy a legkisebb fájdalmat okozzuk, és gyorsan végzünk a kezeléssel.

Lehetséges jelenségek, mellékhatások szkleroterápia után

A szkleroterápiának, így a habszkleroterápiának is – mint minden kezelésnek – vannak korlátai, melyeket a nemzetközi tapasztalatok alapján előre tudunk, így páciensként is tisztában kell lennünk ezekkel.
A habszkleroterápia után vérzés vagy fertőzés gyakorlatilag nem fordul elő. Az injekciós kezelés után (kb. 2 napig) még érezhet a bőr felszínén enyhe fájdalmat, égő érzést, ez normális, magától elmúlik. A nyomókötés eltávolításakor a injekció helyén piros foltok lehetnek. Ez is teljesen ártalmatlan, legkésőbb egy hónap alatt eltűnnek. 

Szintén előforduló jelenség, hogy a kezelés után a kezelt terület bőrén kis barnás elszíneződés (hiperpigmentáció) jelenhet meg (a nemzetközi statisztikák szerint kezelések 10-20 százalékánál), amit az elzárt erek vörösvérsejteinek szétesése okozza. Az esetek többségében magától teljesen eltűnik, általában 6 hónapon belül, 12 hónapnál tartósabb pigmentáció a betegeknek csak 1-5 %-ánál jelentkezik.

Jól ismert jelenség – sajnos – hogy a habszkleroterápiával kezelt terület környékén új pókvénák alakulhatnak ki. Ez a kezelések mintegy 20 százalékánál fordul elő, szerencsére az új erek is jellemzően 6 hónapon belül maguktól eltűnnek.
És, végül, azzal is tisztába kell lennie, hogy a habszkleroterápia a látható visszértágulatokat képes eltüntetni, de a további visszerek kialakulását természetesen nem akadályozza meg.

A habszkleroterápia sikeréhez tehát fontos a beteg együttműködése is, sőt, bizonyos kényelmetlenségeket is vállalni kell átmenetileg. Ám az előírásokat betartva, egy kis kitartással a habszkleroterápiás kezeléssel szép ereményt érhetünk el a kis és közepes visszerek eltüntetésében.

A kezelés pontos lépéseit a konzultációkon részletesen megbeszéljük betegeinkkel.

Ha kérdése van, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, szívesen válaszolunk!

 

Szabaduljon meg a zavaró lilás-kékes érmintázattól! Visszérközpontunkban az első vizsgálat után megtudhatja, milyen korszerű kezelést javaslunk az Ön visszerének a megszüntetésére!

 

 

Pácienseink mondták

„Én szkleroterápián voltam a Doktor úrnál. Nagyon jó sebész, nagyon megnyugtató a stílusa, komolyan veszi az embert és a problémáját. Az első pozitív meglepetésem volt, hogy amikor nem értem el telefonon, 2 óra múlva visszahívott.”

38 ÉVES HÖLGYBETEG
szkleroterápia

TÖBB VÉLEMÉNY >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Árak – Mennyibe kerül a habszkleroterápia? >>

Szkleroterápia >>

Kezeléseink >>

 

 

Kérdezni szeretnék. Kapcsolat >>

Időpontot foglalnék >>